Terug naar het woordenboek

Hindoeïsme is een religie die geworteld is in India en waarbij reïncarnatie een centrale rol speelt.

Sommigen noemen het hindoeïsme eerder een levenswijze of een filosofie dan een religie. Er zijn veel verschillende hindoeïstische stromingen. Elke richting heeft zijn eigen goden en rituelen.

Het hindoeïsme is ontstaan in het oude India ruim 1500 jaar voor Chr. Het hindoeïsme is niet gebaseerd op één heilig boek of een profeet. Er zijn vele hindoegeschriften. De belangrijkste zijn de Veda’s, de Upanishads en de Bhagavad Gita.

Het geloof in reïncarnatie, ook bekend als samsara, is een fundamenteel concept in het hindoeïsme. Het vormt de basis van de cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte, waarbij de ziel (atman) herhaaldelijk in verschillende levensvormen wordt herboren, afhankelijk van het karma van de individuele ziel.

Het uiteindelijke doel in het hindoeïsme is om bevrijding te bereiken van de cyclus van wedergeboorte door het bereiken van moksha, een staat van spirituele verlichting en eenwording met het goddelijke.

Andere wereldgodsdiensten (levensovertuigingen) zijn in alfabetische volgorde: bahá’í, boeddhisme, christendom, confucianisme, islam, jodendom, sikhisme en taoïsme.


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op BOL.COM

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt