Terug naar het woordenboek

De islam is een monotheïstische religie met de nadruk op ethiek, rechtvaardigheid en vreedzaam samenleven. Het geloof is gebaseerd op de aanbidding van één God, Allah, en het erkennen van Mohammed als de laatste profeet.

Moslims streven ernaar om hun leven te leiden in overeenstemming met de wil van Allah, gebaseerd op vijf pijlers: geloofsgetuigenis, gebed, liefdadigheid, vasten tijdens de Ramadan en de bedevaart naar Mekka.

Islam benadrukt de ethiek van rechtvaardigheid, barmhartigheid en naastenliefde, en moedigt moslims aan om in vrede en harmonie met anderen te leven. De islam leert dat alle mensen gelijkwaardig zijn voor Allah, ongeacht hun etniciteit of sociale status.

Het omvat ook geloof in het hiernamaals en een geloof in de verantwoordelijkheid van individuen om verantwoording af te leggen voor hun daden.

Islam is een van de wereldgodsdiensten. Andere wereldgodsdiensten (levensovertuigingen) zijn in alfabetische volgorde: bahá’í, boeddhisme, christendom, confucianisme, hindoeïsme, jodendom, sikhisme en taoïsme.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt