Terug naar het woordenboek
Verlichting is het bereiken van een gevoel van volledige bevrijding, vrede en gelukzaligheid. In het boeddhisme wordt dit moment Nirvana genoemd. Boeddha bereikte verlichting onder de Bodhiboom.

Ook in andere religies en spirituele stromingen komt het begrip verlichting voor. Het is een staat van ultiem ontwaken en bevrijding die vaak wordt gezien als het hoogste spirituele doel.

Het bereiken van verlichting wordt gezien als een lang en diepgaand spiritueel proces. Verschillende spirituele paden, zoals meditatie, contemplatie, zelfonderzoek, devotie en dienstbaarheid, kunnen mensen helpen de staat van verlichting te benaderen.

Het idee van verlichting vormt een belangrijk element bij het boeddhisme, hindoeïsme, taoïsme, zen, soefisme en andere spirituele tradities.

[]Verlichting
Afbeelding: Kpargeter op Freepik.com

Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt