Terug naar het woordenboek

Het jodendom is een religie die is ontstaan in de eeuw voor de christelijke jaartelling. Het christendom is een stroming van het jodendom die zich zelfstandig heeft ontwikkeld.

De religie is nauw verbonden met de geschiedenis van het Joodse volk. De Joodse identiteit wordt vaak gekenmerkt wordt door erfgoed, taal en tradities.

Joden geloven in één god, Yahweh. Het heilige Joodse boek wordt de Tenach genoemd. Dit is een samenvoeging van Tora (Wet), Nebi’iem (Profeten) en Chetoeviem (Geschriften).

Er zijn verschillende stromingen zoals liberaal jodendom en orthodox jodendom. Het symbool van het geloof is de davidster. Dit is een zespuntige ster bestaande uit twee driehoeken die elkaar overlappen.

Het Jodendom legt de nadruk op het onderhouden van een persoonlijke relatie met God, het naleven van geboden en rituelen en het vieren van belangrijke feestdagen.

Centrale waarden zijn onder meer gerechtigheid, barmhartigheid, gemeenschap, familie en het streven naar tikkun olam, het herstellen van de wereld door middel van goede daden.

Het jodendom is een van de wereldgodsdiensten. Andere wereldgodsdiensten (levensovertuigingen) zijn in alfabetische volgorde:
bahá’í, boeddhisme, christendom, confucianisme, hindoeïsme, islam, sikhisme en taoïsme.


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt