Terug naar het woordenboek
Samsara staat voor de eindeloze cyclus van geboorte en dood binnen verschillende Indiase religies en filosofieën. Met name binnen het hindoeïsme, boeddhisme en jaïnisme.

Het woord samsara is afkomstig uit het Sanskriet en betekent letterlijk ‘doorgang’ of ‘doorgaan’. Je kunt het vergelijken met een eindeloze cirkel. Het betekent dat als je sterft, je niet gewoon verdwijnt maar opnieuw wordt geboren in een ander lichaam.

Dit kan een menselijk lichaam zijn, maar ook het lichaam van een dier of zelfs een insect. Deze cirkel van geboorte, dood en wedergeboorte gaat eindeloos door.

Volgens het idee van samsara beïnvloeden de acties die je tijdens je leven onderneemt je toekomstige wedergeboortes. Als je veel goede en vriendelijke acties onderneemt, wordt geloofd dat je in toekomstige levens een betere situatie zult hebben.

Als je echter veel slechte en schadelijke acties onderneemt, kun je in moeilijkere omstandigheden worden wedergeboren. Ofwel een goede of slechte karma.

Als je een positieve levenscyclus wilt bereiken en uiteindelijk uit de eindeloze cirkel van samsara wilt ontsnappen, moet je je gedrag verbeteren en positieve acties verrichten om goede karma op te bouwen.

Door uiteindelijk spirituele verlichting te bereiken, word je bevrijd van de herhaalde cyclus van geboorte en dood.

Samsara
Afbeelding: Freepik.com

Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op BOL.COM

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt