Terug naar het woordenboek

Gelovigen beschouwen God als de schepper en bron van het universum, de almachtige kracht die oneindige wijsheid, liefde en macht belichaamt. Individuen kunnen een relatie aangaan met God via gebed, meditatie of andere spirituele rituelen.

De aard en kenmerken van God variëren binnen de verschillende religieuze, filosofische en spirituele tradities. Sommigen beschouwen God als alwetend wezen, terwijl anderen God meer zien als een universele kracht of bewustzijn zonder persoonlijke eigenschappen.

Verschillende religies en spirituele tradities hun eigen unieke opvattingen hebben over God:

Christendom: In het christendom wordt God vaak omschreven als een almachtig, alwetend en alomtegenwoordig wezen. God wordt gezien als de Schepper van het universum, de bron van liefde en gerechtigheid. Christenen geloven dat God zichzelf heeft geopenbaard door Jezus Christus, die wordt beschouwd als de Zoon van God en de belichaming van Gods liefde voor de mensheid.

Islam: In de islam wordt God, Allah genoemd, beschreven als één en ondeelbaar. Allah wordt gezien als de Schepper, de Gids en de Enige die het recht heeft om aanbeden te worden. De islam benadrukt de transcendentie en de alwetendheid van God, evenals de barmhartigheid en de rechtvaardigheid.

Hindoeïsme: In het hindoeïsme is het concept van God complex en gevarieerd. Er zijn verschillende goden en godinnen die worden aanbeden als manifestaties of aspecten van een ultieme werkelijkheid genaamd Brahman. De nadruk ligt op het geloof in een onpersoonlijke, universele essentie die alle vormen van het goddelijke omvat.

Boeddhisme: Het boeddhisme heeft geen God. Boeddhisten streven naar verlichting en geloven dat het pad naar bevrijding van het lijden binnenin de persoon zelf ligt, eerder dan afhankelijk te zijn van een extern goddelijk wezen. Sommige boeddhistische tradities erkennen echter wel het bestaan van godheden en boeddhistische kosmologieën.


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op BOL.COM

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt