Terug naar het woordenboek
Meditatie is een staat van bewustzijn waarbij je gedachtenwereld tot rust komt en er helderheid in de geest ontstaat. Het verminderen van de constante stroom van gedachten is een belangrijk aspect, maar meditatie is ook het ervaren van het huidige moment zonder oordeel.

Tijdens meditatie observeer je je gedachten zonder erin meegezogen te worden. Je bent als het ware getuige van je gedachten, zonder erop te reageren of erin verstrikt te raken. Zo creëer je een staat van stilte en helderheid waarbij de geest tot rust komt en er ruimte ontstaat voor innerlijke rust en inzicht.

Mediteren betekent niet dat je helemaal geen gedachten hebt. Het is eerder het ontwikkelen van een gezonde relatie met je gedachten waarbij je ze opmerkt en laat voorbijgaan zonder eraan vast te houden of erdoor te worden meegesleept.

Er zijn verschillende soorten meditatie. De meest bekende zijn:

Mindfulness meditatie: Bij mindfulness meditatie richt je je aandacht op het huidige moment, zonder oordeel. Je observeert je gedachten, gevoelens en fysieke sensaties zonder erop te reageren. Je kunt je bijvoorbeeld concentreren op je ademhaling, geluiden in de omgeving of de gewaarwording van je lichaam.

Loving-kindness meditatie: Loving-kindness meditatie, ook wel metta meditatie genoemd, is gericht op het cultiveren van liefdevolle vriendelijkheid en mededogen. Je stuurt positieve en liefdevolle gedachten naar jezelf, naar anderen en uiteindelijk naar de hele wereld. Dit kan gedaan worden door zinnen of affirmaties te herhalen, zoals “Moge ik gelukkig zijn. Moge anderen gelukkig zijn.”

Transcendente meditatie (TM): Transcendente meditatie is een techniek waarbij je een mantra gebruikt – een woord of klank – om je aandacht te richten en je geest te kalmeren. Je herhaalt de mantra zachtjes in je geest, waardoor je jezelf in een diepere staat van ontspanning en bewustzijn kunt brengen.

Zen meditatie: Zen meditatie, afkomstig uit de boeddhistische traditie, wordt vaak beoefend in de lotushouding (zittend op een kussen). Het richt zich op het ontwikkelen van een heldere, niet-oordelende en directe bewustzijnstoestand. De beoefenaar kan zich richten op de ademhaling, de houding of een koan (een onoplosbaar raadsel of vraag) om de geest te kalmeren en in het hier en nu te blijven.

Kundalini meditatie: Kundalini meditatie combineert ademhaling, klank, beweging en concentratie om de levensenergie (kundalini) te ontwaken en door het lichaam te laten stromen. Het kan bestaan uit dynamische fysieke oefeningen, mantra’s, visualisaties en diepe ontspanning.

Meditatie
Afbeelding: Freepik.com

Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt