Terug naar het woordenboek

Holistisch gezien wordt het lichaam beschouwd als de fysieke manifestatie van de geest en de ziel. Het lichaam staat niet los maar is onderdeel van het geheel: de geest, het lichaam en de ziel. Alle aspecten van het individu zijn met elkaar verbonden en hebben invloed op elkaar.

Holistische geneeskunde en spirituele tradities benadrukken het belang van balans en harmonie in het lichaam. Wanneer het lichaam uit balans is, kan dit leiden tot fysieke, mentale en spirituele ongemakken. Het doel is om het evenwicht te herstellen door de oorzaken van onbalans aan te pakken, of ze nu fysiek, emotioneel of spiritueel van aard zijn.

De traditionele Chinese geneeskunde (TCM) ziet het lichaam als een energetisch systeem met verschillende energiecentra en meridianen. Bij het hindoeïsme zijn chakra’s belangrijke energiecentra van ons lichaam. Meditatie, yoga en acupunctuur zijn volgens deze visies methoden om de energiestromen in het lichaam in evenwicht te brengen en te stimuleren.

Andere spirituele paden omarmen juist een ascetische benadering van het lichaam. Het overstijgen van de fysieke behoeften van het lichaam. Door zeer weinig te eten en te drinken kan men zich volgens deze visie beter richten op spirituele groei en verlichting.

Tot slot zijn er ook spirituele overtuigingen waarbij het lichaam wordt gezien als de tempel van de ziel. Het lichaam is als een heilig voertuig waarin de ziel tijdelijk verblijft tijdens het aardse leven. In die context is het verzorgen en respecteren van het lichaam belangrijk voor spirituele groei.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt