Terug naar het woordenboek

Een mantra is een gebed, gedicht of klank die hardop of in gedachten wordt herhaald. Door de herhaling wordt de gedachtenstroom tot rust gebracht zodat er ruimte ontstaat voor een dieper bewustzijn. Sommige mantra’s hebben geen betekenis, anderen zijn een positieve affirmatie of verwijzen naar goden of spirituele symbolen. De oudste bekende mantra is de Gayatri mantra.

De trilling van bepaalde klanken zou een verheffende werking op het lichaam hebben. Het woord mantra komt uit het Sanskriet. ‘Man’ betekent ‘denken’ en het woord ‘tra’ ‘bescherming tegen’ of ‘bevrijding’. Letterlijk vertaald betekent mantra ‘het denken dat bevrijdt en beschermt’. Mantra’s stammen uit verschillende religieuze culturen, zoals het christendom, boeddhisme, islam en hindoeïsme. Ze worden vooral gezongen tijdens meditaties, en ceremonies.

Bekende mantra’s zijn:

Om (AUM): Een universele mantra die de oorspronkelijke klank van het universum vertegenwoordigt. Het wordt beschouwd als een krachtige mantra die helpt bij het verbinden met het goddelijke.

Om Namah Shivaya: Een Sanskriet mantra die devotionele toewijding aan de godheid Shiva uitdrukt. Het wordt gezien als een manier om verbondenheid met het goddelijke te bevorderen en innerlijke transformatie te vergemakkelijken.

Sat Nam: Een mantra uit de Kundalini Yoga-traditie, waarbij ‘Sat’ staat voor waarheid en ‘Nam’ voor identiteit. Het herhalen van deze mantra helpt bij het versterken van het bewustzijn van onze ware essentie.

Lokah Samastah Sukhino Bhavantu: Een Sanskriet mantra die zich richt op het welzijn van alle wezens. Het herhalen van deze mantra cultiveert compassie en het verlangen naar vrede en geluk voor iedereen.


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op BOL.COM

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt