Terug naar het woordenboek

Spiritueel ontwaken is het gewaar worden van een hoger bewustzijn en het besef van persoonlijke verbondenheid met het universum. Het is een spiritueel begrip met verschillende interpretaties en betekenissen, afhankelijk van de context.

Over het algemeen verwijst ontwaken naar een diepgaande bewustzijnsverandering of spirituele transformatie die iemand doormaakt.

Dit zijn verschillende interpretaties van spiritueel ontwaken:

Bewustwording: Iemand wordt zich bewust wordt van de illusie van het ego en van de beperkingen van het materiële bestaan. Het inzicht dat er meer is dan alleen het fysieke aspect van het leven.

Zelfrealisatie: Iemand krijgt een dieper begrip van zijn ware aard, los verwachtingen en meningen van anderen.

Eenheid: Het herkennen van de onderlinge verbondenheid van alles in het universum. Dat alle wezens en fenomenen op een fundamenteel niveau met elkaar verbonden zijn.

Hoger bewustzijn: Het ervaren van een hoger niveau van bewustzijn.

Het proces van ontwaken is vaak persoonlijk en verschilt van individu tot individu. Sommige mensen ervaren een plotselinge, transformerende gebeurtenis die hun bewustzijn verandert, terwijl anderen een geleidelijke evolutie doormaken.

Ontwaken kan worden gestimuleerd door meditatie, introspectie, contemplatie, studie of spirituele rituelen.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt