Terug naar het woordenboek
Mindfulness is bewust aanwezig zijn in het hier en nu met een niet-oordelende houding en acceptatie van de ervaringen die zich voordoen.

Mindfulness heeft zijn oorsprong in het boeddhisme. Gautama Boeddha leefde meer dan 2500 jaar geleden in India en hij ontwikkelde verschillende meditatietechnieken, waaronder Vipassana-meditatie, gericht op het cultiveren van bewuste aandacht.

Mindfulness werd in het Westen geïntroduceerd en populair gemaakt door de Amerikaanse wetenschapper Jon Kabat-Zinn. In de jaren 1970 combineerde hij elementen van boeddhistische meditatie met westerse psychologische inzichten. Dit resulteerde in Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR).

Mindfulness heeft 6 belangrijke principes:

1. Bewuste aandacht: Mindfulness gaat over het bewust aanwezig zijn in het hier en nu, zonder te oordelen. Het betekent je volledig bewust zijn van je huidige ervaringen, inclusief je gedachten, emoties, fysieke sensaties en de omgeving om je heen.

2. Acceptatie: Mindfulness omvat het cultiveren van een houding van acceptatie ten opzichte van je ervaringen, zonder te streven naar verandering of weerstand te bieden aan wat er opkomt. Het betekent het erkennen en omarmen van je ervaringen zoals ze zijn, zonder te oordelen of te veroordelen.

3. Niet-oordelen: Een essentieel aspect van mindfulness is het ontwikkelen van een niet-oordelende houding. In plaats van gebeurtenissen, gedachten of emoties te labelen als goed of slecht, leer je ze te observeren zonder er een waardeoordeel aan te hechten. Dit helpt bij het cultiveren van een open en nieuwsgierige geest.

4. Geduld: Mindfulness vereist geduld en het vermogen om te accepteren dat dingen zich ontvouwen op hun eigen tempo. Het betekent het cultiveren van een houding van bereidheid om te wachten en de dingen te laten gebeuren zoals ze van nature zouden moeten gebeuren.

5. Niet-vasthouden: Mindfulness betreft het loslaten van de neiging om aan ervaringen vast te klampen of ernaar te verlangen. Het gaat om het erkennen van de vluchtigheid en veranderlijkheid van ervaringen en het vermogen om ze te laten komen en gaan zonder erin verstrikt te raken.

6. Zelfzorg: Mindfulness omvat het cultiveren van zelfzorg en vriendelijkheid naar jezelf toe. Het betekent dat je op een liefdevolle en compassievolle manier voor jezelf zorgt, zonder zelfkritiek of negatieve oordelen.

Mindfulness Afbeelding: wirestock op Freepik.com

Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt