Terug naar het woordenboek

De gedachtenwereld is de innerlijke en niet waarneembare locatie in het lichaam waar de mens inzichten, meningen, opinies en standpunten vormt. Gedachten zijn gebaseerd opgeslagen informatie in het geheugen of in het onderbewuste. Gedachten zijn overdenkingen van deze opgeslagen informatie.

Een gedachte volgt uit het denkproces en kan spontaan opkomen of bewust worden opgeroepen. Dit kan door een beeld, geluid of geur. In de gedachtenwereld zijn grofweg twee soorten gedachten. De eerste is vrije associatie, je gedachten de vrije loop laten. Als je juist je gedachten ergens bewust op richt, is dat concentratie of iets overdenken.

Er bestaat een realtie tussen gedachten, gevoelens en gedrag. Hierop is bijvoorbeeld de cognitieve gedragstherapie gebaseerd.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt