Terug naar het woordenboek

Lijden is het ervaren van fysieke of mentale pijn als gevolg van ziekte, verlies, mislukkingen, conflicten of onvervulde verlangens.

De oorzaak van lijden en het omgaan met lijden is een diepgaand onderwerp in spirituele tradities en religies over de hele wereld.

Enkele aspecten over lijden zijn:

Universeel karakter van lijden: Het lijden is een onvermijdelijk onderdeel van het menselijk bestaan.

Oorzaak van lijden: Het ego, het verlangen naar bevrediging van verlangens en het weerstand bieden aan de veranderlijkheid van het leven worden vaak gezien als bronnen van lijden.

Bevrijding van lijden: Manieren om je van mentaal lijden te bevrijden zijn o.a. meditatie, gebed, zelfreflectie, zelftransformatie en het ontwikkelen van deugden zoals liefdevolle vriendelijkheid en mededogen.

Eenheid en verbondenheid: Het cultiveren van empathie en compassie voor anderen wordt ook gezien als een manier om lijden te verlichten.

Betekenis en groei: Lijden is niet alleen negatief maar biedt ook een mogelijkheid voor groei, bewustwording en spirituele ontwikkeling.

Troost en inspiratie: In het christelijke geloof wordt het lijden van Jezus gezien als een belangrijke bron van inspiratie en troost voor gelovigen, die hen aanspoort om het voorbeeld van Jezus te volgen door liefde, mededogen en opoffering te tonen aan anderen.

Let wel! raadpleeg bij lichamelijke klachten altijd de huisarts.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt