Terug naar het woordenboek
Tevredenheid is in religie, filosofie en spirituele levenswijzen een fundamenteel element voor een zinvol en bevredigend leven. Tevredenheid is verbonden met het streven naar innerlijke vrede, geluk en vervulling.

Dit zijn enkele perspectieven vanuit verschillende religies en spirituele stromingen:

Boeddhisme: In het boeddhisme is tevredenheid nauw verbonden met Nirvana, de staat van volledige bevrijding van verlangen en lijden. Boeddhistische leringen benadrukken het loslaten van hechting aan materiële zaken.

Christendom: Christelijke opvattingen benadrukken de tevredenheid met Gods voorzienigheid en het belang van innerlijke vrede, los van materiële bezittingen.

Hindoeïsme: In het hindoeïsme wordt tevredenheid geassocieerd met het begrip Santosha in yoga en de tevredenheid met het huidige moment, ongeacht externe omstandigheden.

Islam: Moslims worden aangemoedigd om tevreden te zijn met wat God voor hen heeft bepaald (Rida), zowel in tijden van voorspoed als in tijden van tegenspoed.

Mindfulness: Moderne spirituele bewegingen, zoals mindfulness, benadrukken het cultiveren van tevredenheid door bewustzijn van het huidige moment en acceptatie van wat is.

Taoïsme: Het taoïsme onderstreept de harmonie met de natuurlijke stroom van het leven en het streven naar eenvoud, wat leidt tot tevredenheid en vrede.

Tevredenheid

Afbeelding: Pressfoto op Freepik.com


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt