Geluk en liefde zijn de meest beschreven en bezongen emoties ter wereld. Iedereen wil gelukkig worden en er bestaan zoveel soorten geluk als er mensen zijn. In westerse samenlevingen is geluk vooral een individueel begrip. In oosterse beschavingen is onderlinge verbondenheid belangrijk en worden mensen pas echt gelukkig als ze ook hun plichten naar de samenleving zijn nagekomen.

De klinische omschrijving van geluk luidt: Het leiden van een emotioneel bevredigend bestaan. Hieruit kan je afleiden dat geluk een levensbehoefte is die om bevrediging vraagt, net als bijvoorbeeld een hongergevoel. Dat verklaart weer waarom zoveel mensen op zoek zijn naar geluk.

Boeddha waarschuwde mensen voor deze zoektocht met de uitspraak: ‘Er is geen weg naar het geluk; het geluk is de weg’. Deze uitspraak vormt weer de basis van de spirituele stroming mindfulness; wees volop aanwezig in het huidige moment en geniet hiervan. Wat betekent dat er niet één groot gelukgevoel bestaat, maar duizenden kleine momentjes.


De beste boeken over zelfontwikkeling met Bol morgen in huisTerug naar het woordenboek