Terug naar het woordenboek

Geluk is een complexe emotionele en psychologische toestand die wordt gekenmerkt door een gevoel van welzijn en tevredenheid met het leven. Ieder mens is op zijn eigen manier gelukkig.

Geluk houdt verband met het vervullen van basisbehoeften, zoals voedsel, onderdak en veiligheid (piramide van Maslow). Maar geluk wordt ook bepaald door de bevrediging van psychologische behoeften, zoals sociale verbondenheid, erkenning, zelfvertrouwen en zelfactualisatie.

Het kan worden beïnvloed door individuele factoren, zoals persoonlijkheid, levenservaringen en genetische aanleg en door externe omstandigheden zoals sociale steun, economische stabiliteit en gezondheid.

En wist je dat er een gelukshormoon bestaat?

Geluk en liefde zijn de meest beschreven en bezongen emoties ter wereld. Iedereen wil gelukkig worden en er bestaan zoveel soorten geluk als er mensen zijn. In westerse samenlevingen is geluk vooral een individueel begrip. In oosterse beschavingen is onderlinge verbondenheid belangrijk en worden mensen pas echt gelukkig als ze ook hun plichten naar de samenleving zijn nagekomen.

Gelukkig zijn en een vervuld leven leven leiden, vormen feitelijk de basis van elke therapie, religie of spirituele stroming

Boeddha waarschuwde mensen voor het zoeken naar geluk met de bekende uitspraak: ‘Er is geen weg naar het geluk; het geluk is de weg’. En dit is weer de basis van de populaire stroming Mindfulness.


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op BOL.COM

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt