Terug naar het woordenboek

Spiritualiteit is het voeden en onderhouden van de geest zodat je bevredigend leven kunt leiden. Zoals eten en drinken het lichaam voeden, wordt de geest gevoed door spiritualiteit.

Het woord spiritueel is afkomstig van het Latijnse ‘spiritus’ dat adem betekent. Adem is het symbool voor leven. Er bestaat een stoffelijk leven (het lichaam) en een onstoffelijk bestaan (de geest). Tegenwoordig gebruiken we het woord spiritualiteit als een brede aanduiding van alles dat met het onstoffelijke bestaan heeft te maken.

Spiritualiteit omvat een breed scala van spirituele stromingen, religies en therapieën. Elke spirituele stroming of religie heeft zijn eigen unieke benaderingen, overtuigingen en praktijken. Bijvoorbeeld, het boeddhisme legt de nadruk op het bereiken van verlichting en het beëindigen van lijden, terwijl het hindoeïsme zich richt op karma en reïncarnatie.

Religies zoals het christendom, de islam en het jodendom hebben hun eigen set van rituelen, overtuigingen en morele waarden. Een vorm van niet religieuze spiritualiteit is het humanisme.

Therapieën en benaderingen gericht op spiritueel welzijn en innerlijke groei maken vaak gebruik van meditatie, Mindfulness, energetisch werk, visualisatie, ademhalingstechnieken en chakra’s.

Spiritualiteit is een zeer persoonlijke ervaring. Wat voor de ene persoon spiritueel is, kan voor een ander totaal niet resoneren. Het gaat om het vinden van een pad dat resoneert met je eigen innerlijke behoeften, waarden en overtuigingen.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt