Terug naar het woordenboek
Ademen is de spirituele brug tussen lichaam, geest en ziel. In veel spirituele stromingen wordt de ademhaling gezien als verbinding met de universele levensenergie (Qi).

In het Sanskriet wordt ademhaling ‘prana’ genoemd, wat zowel ‘adem’ als ‘levensenergie’ betekent. Bij yoga is het idee dat je door het beheersen van de adem, ook de geest kunt reguleren.

De fysieke functie van de ademhaling is de zuurstofvoorziening van het lichaam en het afvoeren van koolstofdioxide.

Op de juiste manier ademhalen kan helpen om stress te verminderen en de bloeddruk te verlagen. Daarentegen kan een onbewuste, oppervlakkige, ademhaling spanning, angst en zelfs fysieke klachten veroorzaken.

In spirituele context wordt ademen geassocieerd met het zijn in het nu. We kennen allemaal de populaire mantra ‘Adem in, adem uit’.

Door op je ademhaling te letten, ben je in het huidige moment. Bij Mindfulness is ‘ademen met aandacht’ daarom een essentieel onderdeel.

Bij meditatie wordt bewust ademhalen gebruikt om te ontspannen en de geest te focussen. Een kalme en trage ademhaling brengt de gedachtenwereld tot rust.

Diepe en bewuste ademhaling is ook een belangrijk onderdeel in Qigong, de eeuwenoude Chinese oefeningen gericht op het balanceren van de levensenergie Qi.

Ademen
Afbeelding: Storyset op Freepik.com

Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt