Terug naar het woordenboek
Ademen wordt spiritueel beschouwd als de brug tussen lichaam, geest en ziel. Adem symboliseert de vitale energie die ons verbindt met het universum. Diepe ademhaling kan dienen als een toegangspoort tot transcendente ervaringen en hogere staten van bewustzijn.

De manier waarop we ademen heeft invloed op ons welzijn. Bewust ademen, zoals in meditatie of yoga, kan innerlijke rust brengen en ons verbinden met ons innerlijke zelf. Verkeerd ademen daarentegen kan leiden tot spanning, angst en fysieke klachten.

In de spirituele context wordt ademen geassocieerd met het bewustzijn van het huidige moment. Zo is bij Mindfulness het begrip Ademen met Aandacht een belangrijk aspect.

Maar ook bij andere spirituele stromingen speelt ademen een belangrijke rol:

Yoga: pranayama is een oefening om de ademhaling te beheersen.

Boeddhisme: anapanasati is een meditatieoefening met aandacht voor de ademhaling.

Hindoeïsme: De upanishads, heilige geschriften in het hindoeïsme, benadrukken de verbinding tussen ademen en het innerlijke zelf.

Taoïsme: Taoïstische ademhalingsoefeningen, zoalsT ai Chi Chuan  en Qigong, worden beoefend om de levensenergie (Qi) in balans te brengen.

Soefisme: Soefi’s geloven dat de ademhaling de ziel kan zuiveren en verheffen.

Let op! Raadpleeg bij ademhalingsproblemen altijd de huisarts.

Ademen
Afbeelding: Storyset op Freepik.com

Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op BOL.COM

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt