Terug naar het woordenboek

De hersenen vormen een vitaal orgaan waar lichamelijke processen worden aangestuurd en waar de geest en de ziel huizen.

De geest wordt gevormd door de intellectuele en cognitieve aspecten van een individu. Het denken, het bewustzijn en het vermogen om te redeneren zijn allemaal nauw verbonden met de werking van de geest.

De ziel is de kern van iemands wezen, de essentie die het individu uniek maakt. Sommige spirituele overtuigingen suggereren dat de ziel voortleeft na de dood, los van het fysieke lichaam en de hersenfunctie.

Ons denken, gedrag en onze emoties worden bepaald door de werking van onze hersenen. Neurotransmitters zoals dopamine, serotonine en noradrenaline, spelen een cruciale rol bij het overbrengen van signalen tussen zenuwcellen en het reguleren van emoties en cognitieve functies.

Hormonen beïnvloeden onze gemoedstoestand en denkprocessen. Bijvoorbeeld, cortisol wordt vrijgegeven als reactie op stress, terwijl oxytocine sociale banden en vertrouwen kan bevorderen.

Het centrale zenuwstelsel, dat bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en het perifere zenuwstelsel verwerkt informatie van de zintuigen en coördineert de lichamelijke reacties op externe prikkels.

De activiteit van de hersenen kan worden afgemeten aan de frequentie van de hersengolven.

Spirituele therapieën benaderen de mens als een holistisch wezen, waarbij lichaam, geest en ziel als één geheel worden beschouwd. Denk aan mindfulness, yoga, reiki, acupunctuur, energetische therapieën, holistische psychotherapie, body and mind, etc.


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op BOL.COM

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt