Terug naar het woordenboek

Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeskunde waarbij dunne naalden op specifieke punten in het lichaam worden ingebracht.

Acupunctuur wordt al duizenden jaren beoefend. Het streeft naar het herstellen van het evenwicht tussen yin en yang in het lichaam.

Dit gebeurt door het bewerken van de levensenergie (qi) die door het lichaam stroomt via energiebanen, bekend als meridianen.

Volgens de theorie achter acupunctuur ontstaat ziekte als de stroom van qi is verstoord. Door het inbrengen van dunne naalden op specifieke punten langs de meridianen, probeert acupunctuur de energiestroom te herstellen.

De naalden kunnen lichte sensaties veroorzaken, zoals een tintelend gevoel of een zachte druk, maar zouden geen pijn mogen doen.

Acupunctuur wordt vaak gebruikt als aanvullende therapie om pijn te verlichten, stress en angst te verminderen, de slaap te verbeteren en het algehele welzijn te bevorderen.

Naast de traditionele acupunctuur zijn er variaties zoals acupressuur (waarbij druk wordt uitgeoefend op acupunctuurpunten in plaats van naalden) en elektro acupunctuur (waarbij een lichte elektrische stroom door de naalden loopt).