Terug naar het woordenboek

Hersengolven geven aan in welke staat van bewustzijn je verkeert en wat je lichaam aan het doen is. Hersengolven variëren afhankelijk van de mentale activiteit en de bewustzijnsstaat van een persoon.

Hoe hoger de frequentie, hoe drukker de hersenen werken. Dit zijn de belangrijkste frequenties met hun mentale toestand:

Delta-golven (0,5 – 4 Hz): Diepe slaap en herstel. Ze spelen een rol bij fysiek herstel, geheugenvorming en regeneratie.

Theta-golven (4 – 8 Hz): Ontspanning, creativiteit en meditatie. Ze komen vaak voor tijdens dagdromen en diepere meditatieve staten.

Alfa-golven (8 – 12 Hz): Ontspanning en rustige alertheid. Deze golven kunnen aanwezig zijn tijdens lichte meditatie en wanneer de ogen gesloten zijn.

Bèta-golven (12 – 30 Hz): Actief denken, concentratie, alertheid en focus. Ze komen vaak voor tijdens bewuste activiteiten en wakker zijn.

Gamma-golven (30 – 100 Hz): Leren, geheugen en bewustzijn. Ze treden op tijdens complexe mentale taken.

Neurofeedbacktherapie maakt gebruik van technologieën die de elektrische activiteit in de hersenen meten, zoals elektro-encefalografie (EEG), om terugkoppeling te geven aan de persoon over zijn of haar eigen hersenactiviteit.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt