Terug naar het woordenboek

Angst is een natuurlijke menselijke reactie op dreigende of gevaarlijke situaties. Spiritueel wordt angst vaak beschouwd als een belemmering om jezelf volledig te ontplooien.

Angst is een gevoel van onrust, bezorgdheid en onzekerheid, meestal veroorzaakt door de anticipatie van toekomstige gebeurtenissen. Het gaat gepaard met fysieke en mentale reacties, zoals een versnelde hartslag, zweten, spanning en zorgen.

De emotie speelt angst een belangrijke rol in ons overlevingsmechanisme. Het waarschuwt ons voor potentieel gevaar en zet ons lichaam in staat van paraatheid om te reageren op bedreigingen.

Oog in oog ​​met een gevaarlijk dier, zal angst ons helpen om te vechten of te vluchten (vecht-vluchtrespons), waardoor onze overlevingskansen toenemen.

Aan de andere kant wordt angst ook gezien als een belemmering voor spirituele ontwikkeling. Het betreft dan niet acute angst maar angst gebaseerd op toekomstige gebeurtenissen die je kunnen vasthouden in onzekerheid en zorgen.

Hierdoor is het onmogelijk om in het huidige moment te leven en te genieten van wat er nu is.

Er zijn verschillende therapieën om te leren omgaan met niet acute angst

Cognitieve gedragstherapie (CGT): Deze therapie richt zich op het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen die aan de basis van angst kunnen liggen.

Mindfulness en meditatie: Door aandachtig in het huidige moment te leven en meditatie te beoefenen, kunnen mensen angstige gedachten en gevoelens leren observeren zonder zich eraan vast te klampen.

Het Gedachtenkastje: Een methode ontwikkeld door stresscounselor en oprichter van de Dagelijkse Gedachte Olaf Hoenson waarbij je negatieve gedachten met visualisatie en zelfhypnose leert op te ruimen in een denkbeeldige kast.

Ademhalingstechnieken: Diepe ademhalingstechnieken kunnen helpen bij het kalmeren van het zenuwstelsel en het verminderen van angstgevoelens.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR): Deze therapie wordt vaak gebruikt bij het behandelen van trauma-gerelateerde angst en helpt bij het verwerken van negatieve herinneringen en gevoelens.

Ontspanningstechnieken: Progressieve spierontspanning en andere ontspanningsoefeningen kunnen helpen bij het verminderen van fysieke spanningen die vaak gepaard gaan met angst.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt