Terug naar het woordenboek

Cognitieve gedragstherapie (CGT) richt zich op de relatie tussen gedachten, gevoelens en gedrag. Deze vorm van psychotherapie is gebaseerd op het idee dat onze gedachten en overtuigingen invloed hebben op onze emoties en gedragingen.

Cognitieve gedragstherapie is ontwikkeld door psychologen Aaron Beck en Albert Ellis in de jaren 60 van de vorige eeuw.

De focus van cognitieve gedragstherapie ligt op het ontwikkelen van gezondere denkpatronen en het aanleren van vaardigheden om met uitdagende situaties om te gaan.

Het begint met het onderzoeken van negatieve of ongezonde gedachtenpatronen, bekend als cognities. De therapeut werkt samen met de cliënt om de gedachten en overtuigingen die problemen veroorzaken op te sporen en te veranderen.

Cognitieve gedragstherapie gebruikt verschillende technieken, zoals het bijhouden van gedachten en emoties in een dagboek, het stellen van realistische doelen, het uitdagen van irrationele overtuigingen, het aanleren van copingstrategieën en het oefenen van nieuwe gedragingen.

Deze vorm van psychotherapie is gestructureerd en resultaatgericht en vaak op korte termijn effectief. Het wordt ingezet bij uiteenlopende psychische aandoeningen.


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt