Terug naar het woordenboek

Ademhalingstechnieken zijn gericht op bewust beheersing van de ademhaling om verschillende effecten op het lichaam, de geest en de emotionele toestand te bereiken. Ze worden vaak gebruikt in verschillende spirituele tradities, meditatiepraktijken, yoga en ontspanningstechnieken.

Ademhalingstechnieken kunnen dienen als krachtige hulpmiddelen om het bewustzijn te kalmeren, de geest te focussen, stress te verminderen, ontspanning te bevorderen en de energie in het lichaam te reguleren. Ze worden vaak gecombineerd met meditatiepraktijken en kunnen een effectieve manier zijn om een diepere verbinding met het lichaam en de innerlijke ervaring te bevorderen. Het is aan te raden om ademhalingstechnieken te leren onder begeleiding van een gekwalificeerde leraar.

Hier zijn enkele veelvoorkomende ademhalingstechnieken:

Diepe buikademhaling: Dit is een eenvoudige techniek waarbij je bewust diep inademt door je neus, je buik uitzet terwijl je inademt en vervolgens langzaam uitademt door je mond terwijl je buik samentrekt. Het bevordert ontspanning, vermindert stress en brengt het lichaam in een rustige staat.

Gelijkmatige ademhaling: Hierbij adem je in en uit met een gelijke duur. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je inademt gedurende een bepaald aantal tellen, bijvoorbeeld vier tellen, en vervolgens uitademt gedurende dezelfde vier tellen. Deze techniek helpt om het ademhalingsritme te kalmeren en brengt een gevoel van evenwicht en focus.

Pranayama: Dit is een systematische ademhalingstechniek binnen de yogatraditie, waarbij verschillende patronen en ritmes van de ademhaling worden gebruikt om energie te reguleren en het bewustzijn te beïnvloeden. Pranayama omvat technieken zoals Ujjayi-ademhaling (geruisloos in- en uitademen door de neus met een licht vernauwde keel), Nadi Shodhana (wisselende neusgatademhaling) en Kapalabhati (krachtige en snelle uitademingen).

Box breathing: Dit is een ademhalingstechniek waarbij je inademt, je adem inhoudt, uitademt en weer je adem inhoudt, allemaal met dezelfde duur. Het creëert een ritmisch patroon dat kan helpen bij het verminderen van stress en het in evenwicht brengen van het zenuwstelsel.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt