Terug naar het woordenboek

De vecht-vluchtrespons is een bepalende fysiologische reactie van het lichaam op stress en gevaarlijke situaties. Het is een overlevingsmechanisme dat ons in staat stelt om snel te reageren op bedreigingen en onze overlevingskansen te vergroten.

Wanneer we geconfronteerd worden met fysiek gevaar of een angstige gebeurtenis activeert ons zenuwstelsel de vecht-vluchtrespons. Dit activeert het sympathische zenuwstelsel en dat resulteert in verschillende fysiologische veranderingen:

Vechtrespons: Het lichaam bereidt zich voor op een gevecht door adrenaline en andere stresshormonen vrij te geven, waardoor de hartslag en de bloeddruk toenemen, de spieren aanspannen en de alertheid wordt verhoogd. Deze respons stelt ons in staat om onszelf te verdedigen tegen de dreiging.

Vluchtrespons: Als de situatie te overweldigend is om mee te vechten, kan het lichaam de vluchtrespons activeren. Dit zorgt ervoor dat we adrenaline vrijgeven en ons voorbereiden om snel weg te rennen van de bedreiging.

Beide reacties zijn oermechanismen voor fysieke bedreigingen. Tegenwoordig wordt deze respons ook geactiveerd door werkstress, sociale angst of andere emotionele triggers.

Om effectief om te gaan met de moderne vecht-vluchtrespons, kunnen ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken, meditatie en cognitieve gedragstherapie uitkomst bieden.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt