Terug naar het woordenboek

Ontspanningsoefeningen worden vaak gebruikt als een complementaire therapie om stress te verminderen, ontspanning te bevorderen en het algehele welzijn te verbeteren. Er zijn verschillende therapeutische benaderingen en technieken die kunnen worden gebruikt voor ontspanning. Hier zijn een paar veelvoorkomende voorbeelden:

Progressieve spierontspanning: Deze techniek, ontwikkeld door Edmund Jacobson, houdt in dat je bewust verschillende spiergroepen in het lichaam aanspant en ontspant. Door je op de sensaties van spanning en ontspanning te concentreren, kun je geleidelijk aan leren om spanning in het lichaam los te laten en een diepere staat van ontspanning te bereiken.

Ademhalingsoefeningen: Een diepe, langzame ademhaling kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. Verschillende ademhalingstechnieken, zoals buikademhaling, tellen van ademhalingen of ademretentie, kunnen worden gebruikt om de aandacht te richten en de geest tot rust te brengen.

Mindfulness meditatie: Dit is een vorm van meditatie waarbij je je bewust richt op het huidige moment, zonder oordeel. Door aandacht te schenken aan je ademhaling, lichaamssensaties, gedachten en emoties, kun je een staat van diepe ontspanning en helderheid bereiken.

Visualisatie: Bij deze techniek maak je gebruik van de kracht van je verbeelding. Je stelt je levendige en rustgevende beelden voor, zoals een prachtig landschap, een kalmerende oceaan of een ontspannende omgeving. Dit helpt om de geest te kalmeren en een gevoel van ontspanning te bevorderen.

Yoga: Yoga combineert fysieke houdingen (asana’s), ademhalingsoefeningen en meditatie. Het beoefenen van yoga kan helpen om spanning in het lichaam los te laten, de flexibiliteit te vergroten en een gevoel van innerlijke rust en kalmte te bevorderen.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt