Terug naar het woordenboek

Een pelgrimsroute is een symbolische reis van zelfreflectie, transformatie en spirituele groei. De reis kan een diepgaande betekenis hebben voor mensen, ongeacht hun religieuze of spirituele overtuigingen. Andere namen zijn bedevaart of pelgrimage.

Pelgrimsroutes hebben vaak een historische, mythologische of religieuze betekenis. Bijvoorbeeld belangrijke gebeurtenissen uit de religieuze geschiedenis, het leven van spirituele leiders of heiligen of mythologische verhalen.

Het volgen van een pelgrimsroute kan een intense en uitdagende ervaring zijn. Het vereist vaak fysieke inspanning en uithoudingsvermogen. Tijdens een pelgrimstocht verrichten pelgrims soms rituelen of doen ze aan meditatie of gebed.

Hoewel pelgrimstochten vaak in het teken staan van religie kunnen ze ook een bredere spirituele betekenis hebben. Een pelgrimsroute is dan een zoektocht naar innerlijke vrede, persoonlijke transformatie, verbondenheid met de natuur of een diepere betekenis in het leven.

Enkele bekende pelgrimsroutes zijn:

Camino de Santiago (De Weg van Sint Jacob) – De pelgrimsroute naar de kathedraal van Santiago de Compostela in Spanje.

Kailash-Mansarovar-route – De pelgrimsroute in de Himalaya naar de berg Kailash en het heilige meer Mansarovar.

Via Dolorosa (De Kruisweg) – De vermeende weg die Jezus heeft afgelegd in Jeruzalem tijdens zijn kruisiging.

Shikoku-pelgrimage (88-tempeltocht) – De route op het Japanse eiland Shikoku is gewijd aan de boeddhistische monnik Kobo Daishi.

St. Olavspad (Sint-Olavweg) – Een pelgrimsroute in Noorwegen die de reist volgt van koning Olav II, de patroonheilige van Noorwegen.

De Hadj – Een heilige pelgrimage naar Mekka die jaarlijks door miljoenen moslims wordt uitgevoerd.