Terug naar het woordenboek

Inspiratie is een spontane combinatie van energie en inzicht die een creatief proces in gang kan zetten. Inspiratie komt in vele vormen en kan worden gevoed door diverse bronnen, zoals de natuur, kunst, muziek en natuurlijk andere mensen. Het is de verbinding tussen onze innerlijke wereld en de wereld om ons heen waarbij ideeën, inzichten en gevoelens samensmelten tot iets nieuws en betekenisvols.

In sommige spirituele stromingen wordt inspiratie gezien als een vorm van contact met het universum of het goddelijke.

Mystiek: Mystici geloven dat inspiratie voortkomt uit een persoonlijke en intieme relatie met het goddelijke, waarbij inzichten, openbaringen en creatieve impulsen worden ontvangen als een geschenk van de spirituele dimensie.

New Age-spiritualiteit: Aanhangers van New Age-spiritualiteit geloven dat inspiratie kan worden verkregen door afstemming op hogere frequenties, het openen van de chakra’s en het ontvangen van goddelijke leiding en wijsheid.

Spirituele humanisme: Spirituele humanisten geloven dat inspiratie voortkomt uit de innerlijke kern van de mens, die verbonden is met een dieper universeel bewustzijn.

Esoterische tradities: Esoterische tradities, zoals hermetisme en alchemie, beschouwen inspiratie als een verbinding met universele principes en symboliek die de basis vormen van de werkelijkheid. Ze zien inspiratie als een middel om diepere waarheden en inzichten over de kosmos en het goddelijke te verkennen.


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt