Terug naar het woordenboek

Empathie is het vermogen om de gevoelens, gedachten en ervaringen van anderen te begrijpen en te delen. Het houdt in dat je jezelf in de schoenen van iemand anders plaatst en probeert hun perspectief en emotionele toestand te begrijpen.

Het vermogen tot empathie speelt een cruciale rol in verschillende vormen van therapie. Therapeuten die empathie tonen, zijn in staat om zich in te leven in de gevoelens, gedachten en ervaringen van hun cliënten, zonder oordeel of kritiek. Dit stelt hen in staat om een veilige en ondersteunende therapeutische relatie op te bouwen. Empatisch vermogen speelt een centrale rol bij de cliëntgerichte psychotherapie van de grondlegger Carl Rogers (1902 – 1987).

Het uitoefenen van empathie in therapie draagt bij aan een positieve therapeutische relatie, bevordert vertrouwen en openheid, en kan de effectiviteit van de therapie vergroten. Het stelt de therapeut in staat om af te stemmen op de specifieke behoeften en ervaringen van de cliënt, en helpt bij het ondersteunen van de cliënt op zijn of haar weg naar welzijn en persoonlijke transformatie.


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt