Terug naar het woordenboek
Zelfreflectie is een proces van bewustwording waarbij je actief naar jezelf kijkt. Je onderzoekt je gedachten, gevoelens, gedrag en ervaringen en je geeft betekenis aan wat je ontdekt.

Zelfreflectie stelt je in staat om jezelf beter te begrijpen, bewuste keuzes te maken en persoonlijke groei te bevorderen. Het gaat vaak samen met introspectie.

Hier zijn enkele methoden en benaderingen die je kunt gebruiken bij zelfreflectie:

Journaling: Schrijf je gedachten, gevoelens en ervaringen op in een dagboek of reflectiejournaal. Schrijven kan helpen bij het verhelderen van je gedachten en emoties, en het biedt een mogelijkheid om terug te kijken en patronen of inzichten te identificeren.

Meditatie: Meditatie is een krachtige methode om stilte en innerlijke rust te creëren. Door te mediteren kun je je bewust worden van je gedachten en emoties zonder eraan vast te houden. Het stelt je in staat om een observerende houding aan te nemen en je bewust te worden van je innerlijke wereld.

Mindfulness: Door aandachtig en bewust te zijn in het huidige moment, kun je jezelf beter observeren en bewust worden van je gedachten, emoties en lichamelijke sensaties. Mindfulness-oefeningen kunnen helpen om jezelf meer in het hier en nu te brengen en een dieper begrip van jezelf te ontwikkelen.

Zelfevaluatie: Neem regelmatig de tijd om jezelf te evalueren op verschillende aspecten van je leven, zoals werk, relaties, gezondheid en persoonlijke groei. Identificeer sterke punten, gebieden die verbetering behoeven en doelen die je wilt nastreven.

Wat is zelfreflectie?

Afbeelding: Pikisuperstar op Freepik.com

Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt