Terug naar het woordenboek
Binnen verschillende spirituele tradities worden chakra’s beschouwd als energiecentra binnen het lichaam. Met name bij het hindoeïsme, boeddhisme en New Age. Het woord chakra komt uit de Sanskriet taal en betekent wiel of schijf.

Er zijn verschillende systemen van chakra’s, maar het meest erkende systeem is gebaseerd op de zeven belangrijkste chakra’s. Deze chakra’s worden verondersteld zich langs de ruggengraat te bevinden, vanaf de basis tot aan de kruin van het hoofd. Aan elke chakra zijn specifieke eigenschappen en functies verbonden.

Dit zijn de zeven belangrijkste chakra’s:

Wortelchakra (Muladhara): Gelegen aan de basis van de wervelkolom, wordt deze chakra geassocieerd met stabiliteit, gronding en fysieke vitaliteit.

Sacraal chakra (Svadhisthana): Gelegen in het onderste deel van de buik, is deze chakra verbonden met emoties, creativiteit en seksuele energie.

Zonnevlechtchakra (Manipura): Gelegen in het bovenste deel van de buik, wordt deze chakra geassocieerd met persoonlijke kracht, zelfvertrouwen en wilskracht.

Hartchakra (Anahata): Gelegen in het midden van de borst, staat deze chakra in verband met liefde, mededogen en emotioneel welzijn.

Keelchakra (Vishuddha): Gelegen bij de keel, wordt deze chakra geassocieerd met communicatie, zelfexpressie en authenticiteit.

Derde oog chakra (Ajna): Gelegen tussen de wenkbrauwen, staat deze chakra in verbinding met intuïtie, waarneming en spiritueel bewustzijn.

Kroonchakra (Sahasrara): Gelegen aan de top van het hoofd, vertegenwoordigt deze chakra hoger bewustzijn, spirituele verbinding en verlichting.

Het evenwichtige en harmonieuze functioneren van de chakra’s wordt beschouwd als de basis voor het fysieke als spirituele welzijn. Chakrahealing, meditatie en bijvoorbeeld yoga zijn manieren om chakra’s te activeren en in evenwicht te brengen.

Wat zijn chakra's

Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt