Terug naar het woordenboek

Een tempel is een gebouw of locatie ter verering van hogere machten. In veel culturen worden tempels gebouwd als heiligdommen voor aanbidding en spirituele rituelen.

Het bestaan van tempels gaat terug tot het begin van de menselijke beschaving. In het oude Egypte werden tempels, zoals de tempel van Luxor en de tempel van Karnak, beschouwd als heilige plaatsen waar de goden werden vereerd en rituelen werden uitgevoerd.

In de Grieks-Romeinse cultuur werden tempels gebouwd om de goden te vereren. Deze tempels, zoals het Parthenon in Athene en het Pantheon in Rome, dienden als heilige plekken voor aanbidding en waren opgedragen aan specifieke goden en godinnen. Deze tempels weerspiegelden de harmonie tussen de goddelijke en menselijke wereld.

Het hindoeïsme kent een rijke traditie van tempelarchitectuur. Hindoeïstische tempels, zoals de Angkor Wat-tempel in Cambodja en de Tempel van Kashi Vishwanath in India, zijn prachtige voorbeelden van architectonische meesterwerken die gewijd zijn aan verschillende goden en godinnen.

Boeddhistische  culturen hebben ook hun eigen tempels die dienen als belangrijke spirituele plaatsen. Bijvoorbeeld de Borobudur-tempel in Indonesië en de Mahabodhi-tempel in India, die beide zijn gekoppeld aan het leven en de verlichting van Boeddha.

De bekendste tempel van de  Azteken is de Templo Mayor. Het was een belangrijk religieus en ceremonieel centrum in de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan, gelegen op de plaats waar het huidige Mexico-Stad zich bevindt. Deze tempel werd tijdens de Spaanse verovering van Mexico in de 16e eeuw verwoest. De overblijfselen van de tempel werden later herontdekt en gedeeltelijk opgegraven.

De meeste tempels hebben een altaar als plek voor gemeenschappelijke aanbidding en rituelen. Een huisaltaar is als het ware een minitempel.

De term ’tempel’ is cultureel en religieus bepaald. Andere religies en spirituele tradities hebben hun eigen benamingen en specifieke vormen van heilige ruimtes die kunnen variëren van moskeeën en synagogen tot pagodes en heiligdommen.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt