Terug naar het woordenboek

Traditionele Chinese Geneeskunde, Traditional Chinese medicine (TCM), is een holistisch medisch systeem dat al duizenden jaren in China wordt beoefend.

Het is gebaseerd op het concept van het evenwicht van de vitale levensenergie, genaamd qi (uitgesproken als chi), en de interactie van de vijf elementen (hout, vuur, aarde, metaal en water) tussen het menselijk lichaam en de natuurlijke omgeving.

Enkele belangrijke pijlers van Traditionele Chinese Geneeskunde zijn:

Qi (energie): Een gezond persoon heeft een evenwichtige en vrije stroom van qi, terwijl ziekte wordt geassocieerd met blokkades of onbalans in deze energiestroom.

Yin en Yang: Dit zijn tegengestelde maar complementaire krachten die alle aspecten van het universum en het leven vertegenwoordigen. Balans tussen yin en yang is essentieel voor de gezondheid.

Meridianen: Er zijn twaalf belangrijke meridianen en talloze acupunctuurpunten die kunnen worden gestimuleerd om de qi-stroom te beïnvloeden en het lichaam in balans te brengen.

Diagnose: Het beoordelen van de energiebalans van de patiënt door middel van observatie, luisteren, vragen stellen en het voelen van pols en bekijken van de tong.

Behandelingen in Traditionele Chinese Geneeskunde omvatten onder andere acupunctuur, kruidengeneeskunde, voedingstherapie, tuina (massage), cupping, en qigong (ademhalings- en bewegingsoefeningen).

Hoewel TCM zijn wortels heeft in het oude China, heeft het in de moderne tijd wereldwijde erkenning gekregen als een complementaire vorm van geneeskunde, naast conventionele westerse geneeskunde.


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt