Terug naar het woordenboek

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) zijn meridianen onzichtbare energiekanalen waar de levensenergie (qi) door stroomt. Ze vormen de basis van de energetische anatomie van het menselijk lichaam.

Er zijn twaalf hoofdmeridianen die elk zijn gekoppeld aan specifieke organen en lichaamsfuncties. Deze meridianen lopen in paren, een yin-meridiaan en een yang-meridiaan.

De yin-meridiaan vertegenwoordigt een orgaan en is meestal gekoppeld aan de vrouwelijke energie. De yang-meridiaan representeert een bijbehorend orgaan en wordt geassocieerd met de mannelijke energie.

De energie die door de meridianen stroomt, is volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) van vitaal belang voor het handhaven van de gezondheid en het welzijn van het lichaam.

Wanneer de stroom van qi door een meridiaan verstoord raakt of geblokkeerd is, kan dit leiden tot fysieke of emotionele disbalans en gezondheidsproblemen.

Het stimuleren van acupressuurpunten op de meridianen is een manier om de energiestroom te herstellen en de harmonie in het lichaam te bevorderen.

Naast acupressuur wordt in de TCM acupunctuur ook dunne naalden gebruikt om deze punten te stimuleren. Dit heet acupunctuur.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt