Het jodendom is een religie die is ontstaan in de eeuw voor de christelijke jaartelling. Het christendom is een stroming van het jodendom die zich zelfstandig heeft ontwikkeld.
De religie is nauw verbonden met de geschiedenis van het Joodse volk. De Joodse identiteit wordt vaak gekenmerkt wordt door erfgoed, taal en tradities.
Joden geloven in één god, Yahweh. Het heilige Joodse boek wordt de Tenach genoemd. Dit is een samenvoeging van Tora (Wet), Nebi’iem (Profeten) en Chetoeviem (Geschriften).
Er zijn verschillende stromingen zoals liberaal jodendom en orthodox jodendom. Het symbool van het geloof is de davidster. Dit is een zespuntige ster bestaande uit twee driehoeken die elkaar overlappen.
Het Jodendom legt de nadruk op het onderhouden van een persoonlijke relatie met God, het naleven van geboden en rituelen en het vieren van belangrijke feestdagen.
Centrale waarden zijn onder meer gerechtigheid, barmhartigheid, gemeenschap, familie en het streven naar tikkun olam, het herstellen van de wereld door middel van goede daden.
Het jodendom is een van de wereldgodsdiensten. Andere wereldgodsdiensten (levensovertuigingen) zijn in alfabetische volgorde:
bahá’í, boeddhisme, christendom, confucianisme, hindoeïsme, islam, sikhisme en taoïsme.
Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl