Terug naar het woordenboek
De Alfa staat van de hersenen is het patroon van hersengolven wanneer de geest ontspannen en alert is. Ook bekend als de Alpha staat. De hersengolffrequenties zijn dan ongeveer tussen 8 en 12 Hertz (Hz).

Het patroon van Alfa-golven wordt geassocieerd met mentale ontspanning, meditatie, creatieve expressie en introspectie. Je kunt deze staat te bereiken door ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, geleide visualisaties, ontspanningsmuziek en Alfa-training.

In Alfa staat krijgen mensen gemakkelijker toegang tot hun onderbewuste en intuïtieve vermogens.

Hoewel een staat van ontspanning én alertheid op het eerste gezicht tegenstrijdig lijken, vormen ze juist een harmonie van kalmte, helderheid en focus.

Wanneer je geconcentreerd bent op het huidige moment, ben je ontspannen terwijl je tegelijkertijd alert bent voor wat er om je heen gebeurt. Bijvoorbeeld bij Mindfulness, waarbij je aandacht is gericht op je ademhaling, zintuiglijke waarnemingen of lichaamssensaties.

Door bewust spanning los te laten in je lichaam, ben je fysiek ontspannen terwijl je geest alert blijft. Bijvoorbeeld door progressieve spierontspanning, ademhalingstechnieken of yoga.

In bepaalde vormen van meditatie, zoals zenmeditatie of vipassana, wordt gestreefd naar een staat van alerte ontspanning. Je focust je geest terwijl je tegelijkertijd ontspant.

Wanneer je volledig opgaat in een activiteit kun je een staat van ontspannen alertheid ervaren. Deze staat wordt ook wel ‘flow’ genoemd, waarbij je bewustzijn volledig is gericht op één activiteit richt en je het gevoel van tijd en zelfbewustzijn verliest.

Wat is de Alfa staat van de hersenen
Afbeelding: WangXiNa op Freepik.com

Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt