Terug naar het woordenboek
Introspectie is naar binnen kijken om je innerlijke wereld te onderzoeken en te begrijpen. Eenvoudig gezegd: gewoon beter begrijpen wie je werkelijk bent.

Het doel van introspectie is zelfkennis, persoonlijke groei, en het ontwikkelen van een dieper begrip van het leven.

Introspectie speelt een belangrijke rol in het proces van spiritueel ontwaken. Het helpt bij het onderzoeken en begrijpen van je innerlijke wereld en de diepere aspecten van het zelf. Welke gedachten, emoties en gedragingen zijn van invloed op mijn spirituele groei?

Tijdens introspectie richt je je naar binnen met behulp van stilte, contemplatie, meditatie of rituelen. Je besteedt bewust aandacht aan gedachten die opkomen en de emoties die ze oproepen

Een onderdeel van introspectie is zelfreflectie. Het bewust terugkijken op ervaringen, gedachten en emoties met vragen als ‘Waarom voelde ik me op deze manier?’ of ‘Waarom handelde ik op deze manier?’

Hierdoor word je je bewust van je motivaties, je waarden en overtuigingen, je sterke en zwakke punten. Deze verklaren hoe je omgaat met verschillende situaties in het leven.

Wat is introspectie?
Afbeelding: gstudioimagen1 op freepik.com

Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt