Terug naar het woordenboek

Qigong is een oude Chinese praktijk die zich richt op het cultiveren van levensenergie (qi) door middel van beweging, ademhaling en meditatie. In de Chinese filosofie wordt qi beschouwd als de vitale levensenergie die in alles aanwezig is en verantwoordelijk is voor het functioneren van het universum en het leven zelf.

In veel Chinese steden en dorpen is het gebruikelijk om mensen vroeg in de ochtend of laat in de middag in parken te zien samenkomen om samen Qigong-oefeningen te doen.

Qigong combineert beweging, ademhaling en meditatie om de stroom van qi in het lichaam te bevorderen en te harmoniseren. Het is een holistische benadering van gezondheid gericht op het in evenwicht brengen van lichaam en geest.

De oefeningen variëren van zachte en langzame bewegingen tot meditatieve houdingen en ademhalingstechnieken. Qigong kan staand, zittend of liggend worden beoefend en is geschikt voor mensen van alle leeftijden en fysieke condities.

Qigong wordt niet alleen beoefend voor gezondheid maar ook als een vorm van meditatie en spirituele groei. Er zijn verschillende stijlen en scholen van Qigong met elk hun eigen kenmerken en doelstellingen. Bijvoorbeeld Chi Neng Qigong.


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt