Terug naar het woordenboek
Een mudrā is een symbolisch handgebaar in het boeddhisme, hindoeïsme of bij yoga om energie te kanaliseren en de geest te focussen. Het Sanskriet woord ‘mudrā’ betekent ‘zegel’ of ’teken’.

Binnen yoga is de gedachte dat mudrā’s de energetische kanalen, nadi’s, stimuleren. Dit bevordert de vrije stroom van prana, de levensenergie, door het lichaam.

Het idee erachter is dat bepaalde vinger- en handposities corresponderen met specifieke nadi’s en chakra’s waardoor ze invloed hebben op het fysieke en energetische welzijn.

Elke mudrā heeft een unieke betekenis en energetische werking. Ze worden vaak toegepast in combinatie met mantra’s, ademhalingstechnieken en visualisaties.

Mudrā’s worden ook in beeldjes en amuletten afgebeeld. In sommige tradities worden deze voorwerpen als heilig beschouwd.

Enkele bekende mudrā’s zijn de Anjali Mudrā (handen samen voor het hart in een gebedshouding, symbool voor respect en dankbaarheid), Gyan Mudrā (de wijsvinger en duim raken elkaar, bevordert wijsheid en kennis), en Abhaya Mudrā (de handpalm naar buiten gericht, symbool van bescherming en vrij van angst zijn.

Mudrā’s worden bij de klassieke Indiase dansvormen, zoals Bharatanatyam en Kathak, gebruikt om verhalen te vertellen en emoties uit te drukken.

Wat is een mudrā?

Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt