Terug naar het woordenboek
Soefisme is een mystieke tak van de islam gericht op de persoonlijke en mystieke ervaring van het goddelijke. Soefi’s streven naar direct contact met God door middel van gebed, meditatie en mystiek.

Het soefisme kent verschillende vertakkingen met elk hun eigen rituelen. Bekend zijn de Derwisten die langdurig om hun as draaien om in een trance te komen.

Kernbegrippen zijn liefde, toewijding, eenheid en het overstijgen van het ego, waarbij de soefi’s zichzelf zien als zoekers van spirituele waarheid. Soefisme staat over het algemeen bekend om zijn inclusieve en tolerante benadering ten opzichte van andere religies.

De Indiase mysticus en musicus Inayat Khan (1882-1927) speelde een belangrijke rol in de verspreiding van het soefisme het Westen. Hij emigreerde naar de Verenigde Staten, waar hij het Soefisme van de Chishti-orde onderwees.

Een beroemde soefi-dichter is Rumi die universele thema’s als liefde en compassie beeldend verwoord. Een van zijn bekendste regels luidt: ‘’Daarginds, achter de grenzen van goed doen en kwaad doen, is een veld. Daar zal ik op je wachten’’.

Soefisme
Afbeelding: Freepik.com

Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt