Terug naar het woordenboek

Contemplatie is bewust diep nadenken over het leven en spiritualiteit. Contemplatie betekent letterlijk het scheiden van iets uit zijn omgeving. Andere woorden voor contemplatie zijn beschouwing, bespiegeling of overpeinzing.

Contemplatie is een vorm van innerlijk onderzoek en zelfonderzoek waarbij men zichzelf en het bestaan op een dieper niveau bevraagt.

Tijdens contemplatie kan iemand zich bezighouden met vragen zoals: Wat is de aard van het bestaan? Wat is de betekenis van het leven? Wie ben ik werkelijk? Wat is de aard van het goddelijke? Het gaat niet zozeer om het vinden van definitieve antwoorden, maar eerder om de verwondering voor de mysteriën van het leven.

Contemplatie kan op verschillende manieren worden beoefend, zoals door meditatieve stilte, reflectieve journaling, het lezen van inspirerende teksten, het observeren van de natuur of het deelnemen aan filosofische dialogen. Het is een persoonlijke en intieme praktijk die de innerlijke groei en spirituele ontwikkeling kan bevorderen.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt