Terug naar het woordenboek
De bodhiboom is het boeddhistische symbool van spiritueel ontwaken, ook wel verlichting genoemd. De bodhiboom of bodhi tree is ook bekend als de Bo-tree (Ficus religiosa).

Volgens de overlevering zat Siddhartha Gautama, later Boeddha, onder een bodhiboom in Bodh Gaya, India, toen hij op de leeftijd van 35 jaar verlichting bereikte. Hij mediteerde hier gedurende een periode van zeven weken en ’s nachts zag hij het pad naar verlichting.

Dit moment wordt beschouwd als het hoogtepunt van zijn spirituele zoektocht en wordt gevierd in het boeddhisme als een cruciale gebeurtenis.

De bodhiboom vertegenwoordigt verlichting, spirituele ontwaking en bevrijding van lijden. Het is een symbool van de weg naar bevrijding die binnenin iedereen ligt. Boeddhisten zien de bodhiboom als een heilig en inspirerend symbool dat hen herinnert aan de zoektocht naar spirituele groei en verlichting.

De plaats waar de bodhiboom staat, samen met de aangrenzende Mahabodhi-tempel, is een belangrijke pelgrimage voor boeddhisten van over de hele wereld. Pelgrims bezoeken de bodhiboom om eer te bewijzen aan de herinnering van de verlichting van de Boeddha.

De originele bodhiboom is al lang verdwenen, maar er zijn (vermeende) nakomelingen van de oorspronkelijke boom die op deze historische site worden gekoesterd. De zorg voor deze bomen is van groot belang voor boeddhisten en natuurbeschermers om hun voortbestaan te garanderen.

De bodhiboom speelt een centrale rol in de boeddhistische geschiedenis en leer, en het blijft een symbool van spirituele verlichting en bevrijding van lijden voor miljoenen boeddhisten over de hele wereld. Het is een plaats van reflectie en aanbidding voor degenen die de leer van de Boeddha volgen.

Bodhiboom
Afbeelding: Freepik.com

Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt