Soms reageren we als volwassenen op situaties op een manier die eigenlijk niet past bij onze huidige leeftijd, maar eerder voortkomt uit oude emotionele reacties die we in onze jeugd hebben ontwikkeld. Dit gebeurt vaak automatisch en onbewust.
De term, ook bekend als ‘inner child’, werd populair door psycholoog John Bradshaw, die in de jaren ‘80 van de vorige eeuw schreef over het helen van het innerlijk kind. Het idee werd al eerder benoemd door Carl Jung, die sprak over het ‘goddelijke kind’ in ons. Tegenwoordig wordt het concept zowel in de psychologie als in spirituele stromingen gebruikt.
Je innerlijk kind is niet alleen een herinnering aan het kind dat je vroeger was, maar ook de manier waarop je die ervaringen hebt opgeslagen in je onderbewuste. Dit kan zich op twee manieren uiten:
In positieve zin: Spontaniteit, speelsheid, creativiteit, intuïtie en het vermogen om te genieten.
In kwetsbare momenten: Angst om afgewezen te worden, faalangst, perfectionisme, moeite met grenzen aangeven of een diep verlangen naar erkenning.
Door middel van Innerlijk Kind Werk kan je contact maken met je innerlijke kind. Ook therapieën als hypnose en regressietherapie en EMDR maken (soms) gebruik van het idee van een innerlijk kind
Innerlijk kind werk is geen officiële psychologische diagnose, maar het is algemeen erkend dat ervaringen uit de kindertijd een diepe invloed hebben op ons volwassen leven.

Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl