Terug naar het woordenboek

In een staat van non-ego of zelfloosheid ervaart iemand een diep gevoel van verbondenheid met anderen en de wereld om zich heen.

Het begrip ‘non-ego’, is in het boeddhistisch gedachtengoed bekend als ‘anatman’.

In het boeddhisme wordt ‘anatta’ gebruikt om te verwijzen naar het inzicht dat er geen blijvend, onveranderlijk zelf of ego bestaat binnen een individu.

De vermeende individuele identiteit die we als het ‘zelf’ beschouwen, bestaat in werkelijkheid uit een samenstelling van tijdelijke en veranderlijke elementen zoals lichaam, geest, gedachten, emoties en waarnemingen.

Het begrip van ‘anatta’ is een belangrijk onderdeel van de leer van interzijn in het boeddhisme, waarbij alles en iedereen onderling verbonden is en er geen afgescheiden zelf bestaat.

Het inzicht in het non-ego helpt mensen om zich los te maken van de illusie van een vast en onafhankelijk zelf, wat leidt tot het verminderen van verlangens, gehechtheid en lijden.

Het idee van non-ego staat in contrast met sommige filosofische en religieuze tradities die het bestaan van een eeuwig, onveranderlijk zelf of ziel benadrukken.

Non-ego is de keerzijde van ego.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt