Terug naar het woordenboek

Interzijn is de boeddhistische benaming voor het idee alles in het universum met elkaar verbonden is. Het houdt in dat er geen onafhankelijke, afgescheiden zelf of materie is.

Het begrip van ‘anatta’ (niet-zelf) ondersteunt dit door te stellen dat er geen blijvend, onveranderlijk zelf bestaat binnen een individu.

Een mens kan niet los worden gezien van zijn omgeving en de andere levende wezens om hem heen. Alles is met elkaar verweven in een web van onderlinge afhankelijkheid.

Dit eenheidsbewustzijn leidt tot een dieper begrip van de aard van lijden en het belang van mededogen en zorg voor anderen.

Het begrijpen van interzijn moedigt boeddhisten aan om egoïsme en het idee van een afgescheiden zelf los te laten en in harmonie te leven met het grotere geheel van het universum.

Het bevordert het streven naar altruïsme, mededogen en wijsheid, cruciale onderdelen van het boeddhistische pad naar verlichting.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt