Terug naar het woordenboek

Het ‘gelukshormoon’ is de bijnaam voor de neurotransmitter serotonine die een belangrijke rol speelt bij het reguleren van stemming.

Een neurotransmitter is een chemische stof die signalen overdraagt tussen zenuwcellen (neuronen) in de hersenen en het zenuwstelsel.

Hoewel serotonine soms het ‘gelukshormoon’ wordt genoemd, is de werkelijkheid veel complexer. Geluk is voor iedereen anders. Ons gevoel van geluk wordt beïnvloed door meer neurotransmitters (bijv. dopamine en endorfine), hormonen, omgevingsfactoren en karaktereigenschappen.

Deze activiteiten kunnen bijdragen aan de verhoging van serotonine:

Lichaamsbeweging: Regelmatige fysieke activiteit, zoals wandelen, joggen, fietsen, dansen of sporten.

Gezonde voeding: Het eten van voedsel dat rijk is aan tryptofaan, zoals kalkoen, kip, vis, zuivelproducten, eieren, noten, zaden, avocado’s en bananen, kan het gehalte tryptofaan verhogen en daarmee de serotonineproductie stimuleren.

Zonlicht: Blootstelling aan natuurlijk zonlicht.

Sociale interactie: Positieve sociale interacties, zoals tijd doorbrengen met vrienden, familie of geliefden.

Ontspanningstechnieken: Het beoefenen van meditatie, mindfulness, yoga etc. kan stress verminderen en serotonine bevorderen.

Voldoende slaap: Voldoende kwalitatieve slaap speelt een rol bij een gezonde serotoninebalans.

Creatieve activiteiten: Het uitoefenen van (creatieve) activiteiten die je voldoening geven, kan ook bijdragen aan de aanmaak van serotonine.


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt