Terug naar het woordenboek

Emotional Freedom Techniques (EFT) is een therapie die elementen van acupunctuur, neurolinguïstisch programmeren (NLP) en psychotherapie combineert. Het wordt ook wel ’tapping’ genoemd en het is ontwikkeld om emotionele en fysieke spanningen te behandelen.

Emotional Freedom Techniques wordt vaak gebruikt om oud zeer, trauma’s, angsten en fobieën te behandelen. EFT beschouwt deze negatieve gevoelens als een verstoring van het energiesysteem.

Bij EFT wordt er op specifieke punten op het lichaam geklopt, meestal met de vingers, terwijl bepaalde zinnen, affirmaties of herinneringen worden uitgesproken. Deze specifieke punten corresponderen met de meridianen in de traditionele Chinese geneeskunde, waarlangs de levensenergie, genaamd qi, stroomt.

Het basisproces van EFT omvat de volgende stappen:

1. Het identificeren van het specifieke probleem of de negatieve emotie waar je aan wilt werken.

2. Het beoordelen van de intensiteit van de emotie op een schaal van 0 tot 10.

3. Het formuleren van een ‘setup-uitspraak’ waarin je de negatieve emotie erkent en jezelf toch onvoorwaardelijk accepteert.

4. Het herhalen van de setup-uitspraak terwijl je op de specifieke acupunctuurpunten tapt, beginnend bij het zogenaamde ‘karatepunt’ op de zijkant van de hand.

5. Na een paar rondes van het kloppen, herbeoordelingsvragen stellen om de verandering in de intensiteit van de emotie te evalueren.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt