Terug naar het woordenboek

Het zelfhelend vermogen is het vermogen van het lichaam en de geest om zichzelf te helen. Dit idee vormt de basis van veel holistische en spirituele benaderingen van gezondheid en genezing.

Daarbij geldt de aanname dat er een universele energie of levenskracht is die door alles en iedereen stroomt. Deze energie wordt aangeduid met verschillende termen zoals qi, prana, levenskracht, of spirituele energie. Het wordt beschouwd als de kracht die leven en bewustzijn ondersteunt.

Deze universele energie speelt een belangrijke rol in het zelfhelend vermogen. Wanneer de energie vrij kan stromen en in evenwicht is, wordt het zelfhelend vermogen gestimuleerd. Blokkades, onevenwichtigheden of verstoringen in de energiestroom kunnen volgens deze theorie leiden tot ziekte, zowel fysiek, mentaal als spiritueel.

Technieken om het zelfhelend vermogen te ondersteunen en de energiebalans te herstellen zijn onder andere meditatie, ademhalingsoefeningen en visualisatie. Maar ook energetische healingtechnieken zoals Reiki of acupunctuur.

Bekend is het boek De Helende Reis van Brandon Bays waarin zijn beschrijft hoe ze op eigen kracht genas van kanker. Andere bekende aanhangers van het zelfhelend vermogen van het lichaam zijn o.a. Marianne Williamson, Louise Hay en Deepak Chopra.


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt