Terug naar het woordenboek
Tantra is een eeuwenoude Indiase filosofie die streeft naar eenheid met de universele, goddelijke energie. Hierbij wordt gebruikgemaakt van rituelen, tantrische yoga en meditatie.

Hoewel tantra vaak wordt geassocieerd met seksualiteit, gaat het eigenlijk veel verder dan dat. In de kern gaat het bij tantra om het vinden van eenheid, liefde en verlichting door het bewust verkennen en omarmen van alle aspecten van ons menselijk bestaan.

Het kernprincipe is het idee dat alles in het universum met elkaar is verbonden. Dat er een universele eenheid ligt achter de schijnbare dualiteit van de wereld.

Tantra ziet mannelijk en vrouwelijk, licht en donker, goed en kwaad als complementair en harmonieus in plaats van tegengesteld.

Het doel van tantra is om de eenheid te realiseren door deze dualiteiten te overstijgen en tot een dieper begrip te komen van het goddelijke dat in alles aanwezig is.

Tantra beschouwt seksualiteit als een krachtige bron van energie en bewustzijn. Door seksuele energie bewust te kanaliseren en te verheffen, geloven aanhangers van tantra dat het mogelijk is om spirituele groei, harmonie en diepere verbindingen met het zelf en anderen te bereiken.

Tantra maakt gebruik van meditatie, ademhalingstechnieken, rituelen, visualisatie en yoga naast het onderzoeken en verfijnen van seksuele energie.

Tantra

Afbeelding: Freepik.com


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op BOL.COM

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt