Terug naar het woordenboek
Merkaba is de naam voor een spiritueel lichtvoertuig dat de mens in de vorm van een energieveld omhult. Wanneer dit veld wordt geactiveerd, kan de mens naar een hoger bewustzijn reizen en spirituele groeien.

Het begrip Merkaba is samengesteld uit drie oud-Egyptische woorden: Mer (licht), Ka (geest) en Ba (lichaam). In de Egyptische mythologie was de Merkaba een symbool van spirituele transformatie.

Het werd geassocieerd met de reis van de ziel door verschillende niveaus van het hiernamaals. Het wordt daarom ook vertaald als ‘lichtvoertuig’ of ‘lichtlichaam’.

Merkaba is een van de sterkste symbolen uit de heilige geometrie en symboliseert de samenwerking tussen het vrouwelijke intuïtieve lichaam en het mannelijke rationele denken. Door deze harmonie te bevorderen, helpt de Merkaba bij spirituele groei.

In de joodse mystiek, met name in de Kabbala, verwijst de Merkaba naar de goddelijke troonwagen en wordt het gezien als een middel om toegang te krijgen tot hogere spirituele werelden en de aanwezigheid van God.

In de christelijke traditie wordt de Merkaba niet zo expliciet genoemd, maar voor christelijke mystici is het idee van een mystiek lichtvoertuig een symbool van de ziel die naar God reist en met hem wordt verenigd.

Wat is Merkaba

Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt