Terug naar het woordenboek

Mythologie is een verzamelnaam voor diep gewortelde verhalen die de cultuur en de geschiedenis van een volk beschrijven. Het dient als een manier om hun overtuigingen, waarden en tradities door te geven. Het kan ook dienen als een vorm van entertainment en vermaak, waarbij mythen worden verteld als spannende en dramatische verhalen.

Verschillende culturen hebben hun eigen unieke mythologieën. Denk bijvoorbeeld aan de Griekse mythologie met goden zoals Zeus, Poseidon en Athena, of de Noorse mythologie met goden zoals Odin, Thor en Loki. Deze mythologieën hebben hun stempel gedrukt op de kunst, literatuur, muziek en zelfs de moderne popcultuur.

Maar mythologie is meer dan alleen maar oude verhalen. Het kan ons inzicht geven in de menselijke psyche, de menselijke verbeelding en onze zoektocht naar betekenis en begrip van de wereld om ons heen. Het bestuderen van mythologie helpt ons om de culturen en tradities van verschillende samenlevingen te begrijpen en verbindt ons met onze menselijke geschiedenis.